Foto: TT/arkivbild

Skogsbrand på obebodd ö

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt på Smedrummeholmarna i Mönsterås kommun på söndagseftermiddagen. Sjöräddningen, Kustbevakningen och räddningstjänsten bistod i räddningsarbetet.

Larmet kom till räddningstjänsten 14.45. Räddningspersonal från flera håll bistod i räddningsarbetet.

– Det är lite speciellt eftersom vi fick ta oss dit med båt och transportera utrustning, sjöräddningen var också med och en av Kustbevakningens båtar, säger Jonas Neldemyr, inre befäl på räddningstjänsten i Mönsterås.

Hur branden har startat är oklart.

– Det är en större brand men ön är obebodd så det är ingen större fara.

Branden under kontroll

Strax efter 17 hade räddningstjänsten branden under kontroll.

– Det kommer säkert vara kvar personal i två timmar till, men man försöker avveckla så snart som möjligt, när alla majbrasor börjar ska vi försöka ha så mycket ordinarie personal som möjligt på plats ifall det skulle behövas.

Gräs och buskar på ön har skadats i branden.

– Det är ett område på ungefär 30 gånger 50 meter med gräs och buskar och träd, ofta är det gräset som brinner upp först och träden som kan klara sig, säger Jonas Neldemyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.