Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det brinner i en skogsplantage utanför Hovmantorp. Foto: SVT

Skogsbrand utanför Hovmantorp – helikoptrar från försvaret och MSB

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan 11 på måndagsförmiddagen fick räddningstjänsten flera larm om att det luktade brandrök över Hovmantorp. Det visade sig vara en skogsbrand norr om samhället.  På eftermiddagen var branden under kontroll.

Räddningstjänsten har begärt hjälp av helikoptrar från försvaret och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det brinner på en trädplantering så det klassas som skogsbrand.  Just nu jobbar vi på att släcka, men den är inte helt under kontroll än. Vi blötlägger gräset och ser till att den inte sprider sig till terrängen, säger Fredrik Hensegård, räddningstjänstens ledningsoperatör.

Lessebo

Sju enheter skickades till området, och räddningstjänsten har även beställt en militärhelikopter från Försvarsmakten för att få hjälp med släckningsarbetet ovanifrån. Även helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har kallats in.

20 meter höga lågor

Enligt räddningstjänsten på plats handlar det om en yta på 600 gånger 600 meter. Branden var under kontroll vid 15:30-tiden.

– Men det är en hel del flygbränder inom området, så det har inte brunnit överallt. Det är ett ganska stort område. Vi har haft lågor på 15 till 20 höga. Det kan vara den första riktiga skogsbranden här i Kronoberg för i år, säger insatsledare Fredrik Stjärnebring.

Ingen byggnad ska finnas i närheten, och ingen människa ska heller ha kommit till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet