Östra Småland har drabbats av flera bränder de senaste månaderna. Foto: SVT

Skogsbränderna drabbar Småland

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan slutet på maj har stora skogsbränder härjat i hela Småland. På grund av bristen på regn är brandrisken fortfarande väldigt hög i flera delar av länen. Det är i de östra delarna av Kalmar län som elden spritts mest.

Det är inte lätt att säga var bränderna började när sommaren tog vid. Däremot går det att konstatera att majoriteten av eldspridningen i skog och mark har orsakats av det torra vädret.

Redan den 29 maj kom rapporter in om att skogen utanför Misterhult i Oskarshamns kommun brann. Då var det en förhållandevis liten mängd på en hektar som brann. Den kunde snabbt ringas in med hjälp av brandflyg. Men det skulle bli större bränder efter detta.

Spridning i större områden

Bara några dagar senare kom rapporter om att SOS Alarms telefoner gått på högvarv gällande samtal om ytterligare eldsvådor i Oskarshamnstrakten. Då gällde det bland annat en mer omfattande mängd skog som brunnit ner.

Det kunde rapporteras om att mark på cirka 150 gånger 50 kvadratmeter hade gett vika för lågorna. Ett tjugotal brandmän har varit på plats vid samtliga eldutvecklingar.

– Vi har fått in uppgifter från SMHI som visar extrema värden gällande risk för antändning. Det vi kan göra i huvudsak är att uppmana allmänheten till att vara försiktiga, säger Sabine Hedlund, inre befäl på Kalmar läns räddningstjänst.

Bränderna i just östra delarna av Småland har sedan kommit på löpande band. I Hultsfred har vissa bränder varit så stora att det tagit flera dagar att få kontroll på dem. Många gånger beror det troligtvis på den naturliga väderförändringen i form av åska och blixtnedslag. Dessa nedslag har påverkat områden på ungefär 350 gånger 250 meter, alltså nästan nio hektar.

– Åskovädret har lett till en extrem situation med en brand som har varit svår att kontrollera. Det väntas bli ännu mer åskoväder framöver, säger Sabine Hedlund.

Fått hjälp från myndigheter

Läget med bränderna i Hultsfreds-trakten var under torsdagsmorgonen under kontroll. I flera fall har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fördelat ut förstärkning i områdena, till exempel genom stora vattendepåer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer