Inga skogsmaskiner bör siktas i skogen, efter Skogsstyrelsens uppmaning. Foto: TT

Skogsstyrelsen avråder från allt skogsbruk i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen rekommenderar att inget skogsbruk ska utföras i de områden där brandrisken är hög eller mycket hög. Detta inkluderar stora delar av Småland.

Rekommendationen att avstå från skogsbruk kommer från prognoser som SMHI tagit fram, som visar på hög eller mycket hög brandrisk i Småland. Skogsstyrelsen har gjort bedömningen att riktlinjerna följs i de flesta delar av landet men att det finns en mängd farliga moment inom vanligt skogsbruk som kan förvärra läget.

Stora risker för brand

Bland annat understryker Skogsstyrelsen riskerna med att köra stora skogsmaskiner försedda med band eller kedjor, eftersom gnistor kan uppstå på stenig mark. De avråder även från mindre skogsarbete, som till exempel arbete med sågar, eftersom även det kan leda till gnistbildning.

– Det är som att åka runt med ett tändstål på 20 ton, säger Erik Lööf, skogskonsulent vid Skogsstyrelsens Värmlandsdistrikt, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen påpekar att om olyckan skulle vara framme och någon orsakar en brand, kan det vara straffbart. Domen kan då bli dagsböter. De uppmanar alla som ser olämplig användning av skogsmaskiner i torra marker att anmäla händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer