Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alla skolbussar i Älmhults kommun stod stilla under torsdagen. Hör rektor Andreas Burander på Linnéskolan berätta varför i klippet. Foto: Daniel Marsfeld/SVT

Skolbussar ställdes in på grund av snön i Älmhult – 500 elever utan skolskjuts

Uppdaterad
Publicerad

Många av Linnéskolans elever i Älmhult kom inte till skolan under torsdagen på grund av inställda skolbussar, efter beslut av utbildningsförvaltningen. Omkring 500 elever i kommunen, som normalt brukar åka skolbuss, fick antingen stanna hemma eller ta sig till skolan på annat sätt.

– Det blir en förlorad skoldag men hellre ta det beslutet än att hantera skolbussar i diket, säger Andreas Burander, rektor Linnéskolan i Älmhult.

Beslutet att ställa in skolbussarna togs under onsdagen av Älmhults utbildningsförvaltning.

– Det gjorde vi som en försiktighetsåtgärd, säger han.

Tre gånger fler frånvarande

Omkring 180 elever var frånvarande från Linnéskolan under torsdagen vilket är tre gånger fler än vanligt. I hela kommunen blev omkring 500 elever drabbade av de inställda skolbussarna.

– Även personal drabbades men samtliga var på plats någon timme försenade, säger Andreas Burander.

Förlorad studietid

Anna Rix-Grönvall är verksamhetschef för grundskolan i Älmhult. Hon förklarar att sådana här händelser inte är vanligt förekommande men att man arbetar för att eleverna inte ska gå miste om studietid.

– Vi får göra en uppskattning av vad det här har inneburit, precis som vi har gjort under corona. Det finns sätt att hantera förlorad undervisning på. Den bedömningen får vi göra i efterhand, hur allvarligt är det här, hur mycket tid handlar det om och hur kan man ta igen den, berättar Anna Rix-Grönvall.

Under fredagen väntas skolbussarna och undervisningen fungera som vanligt igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer