Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två klassrum sticker ut och uppvisar omkring fem gånger högre värden än gränsvärdet, visar en rapport från mars 2022. Foto: SVT

Skolchefen i Uppvidinge tog beslutet att stänga klassrum efter radonlarmet

Uppdaterad
Publicerad

Skolförvaltningen i Uppvidinge kommun tog beslut att stänga två klassrum på Älghultskolan efter kännedom om för höga halter radon. Nu ska nya tester göras och åtgärdsplan ska tas fram.

– Vi ska analysera var radonet kommer ifrån och om det är annat värde dagtid när ventilationen är på, säger Bodil Gustafsson, skolchef i Uppvidinge kommun.

Radonhalten i sex lokaler på Älghulstskolan överstiger rikt- och gränsvärdet på 200 Bq/m3. Två klassrum sticker ut och uppvisar omkring fem gånger högre värden än gränsvärdet, 1170 respektive 1100 med en felmarginal på +/- 150.

Testresultatet kom till Uppvidingehus kännedom redan i mars 2022 men det förmedlades inte vidare till skolförvaltningen förrän nu.

– Det är klart att jag önskar att det inte vore så här utan att vi hade fått veta tidigare och kunnat agera tidigare, säger hon.

Uppvidingehus erkänner att deras rutiner har brustit. Hör Uppvidingehus vd förklara mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer