Det är okej att dela på simundervisningen för flickor och pojkar säger Skolinspektionen. Foto: TT

Könsdelad simundervisning anmäls – men är okej enligt skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommun har inte gjort fel när man vid vissa tillfällen delat på pojkar och flickor i simundervisningen med syfte att eleverna ska lära sig simma tillräckligt bra för att få betyg. Det menar Skolinspektionen.

Uppvidinge kommun har anmälts till Skolinspektionen av Sverigedemokraterna, som hävdar att simundervisningen ska bedrivas gemensamt för pojkar och flickor. Detta sedan det blev känt att skolorna vid några tillfällen delat på undervisningen eftersom eleverna annars uteblev, något som Smålandsposten var först med att berätta.

Men att Skolinspektionen nu har en annan uppfattningen är inget som får en av anmälarna, Anders Ljungkvist (SD) i Uppvidinge, att ändra uppfattning:

– Jag har ingen förståelse för Skolinspektionens resonemang, säger han till SVT Nyheter Småland. Tvärtom. Vi tänker ta frågan vidare till Jämställdhetsombudsmannen och även via våra kanaler i riksdagen. Jag håller med om att det är viktigt att lära sig simma men frågan är varför vi ska vika oss för andras traditioner?

Anders Ljungkvist (SD) Foto: Privat

”Rätt att lära sig simma”

Skolinspektionens hållning är att skolan absolut ska motverka traditionella könsmönster, men också leva upp till läroplanens krav på att eleverna ska kunna simma.

– Eleverna har en ovillkorlig rätt att lära sig simma, säger Lotta Kårlind på Skolinspektionen. Sådana här lösningar kan behövas tillfälligt, bara man inte slår fast att de ska vara permanenta. Det gäller för skolan att ha klokskap och agera på både kort och lång sikt.

Lotta Kårlind, Skolinspektionen Foto: Skolinspektionen

Mikael Falk, förvaltningschef på barn- och utbildningsnämnden, är inte förvånad över Skolinspektionens bedömning.

– Den är känd för oss, säger han till SVT Nyheter Småland. Vi ska planera undervisningen så att alla elever ska kunna nå målen och vi ska samtidigt värna jämställdhet och grundläggande värderingar. Inget konstigt i detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.