Smittskyddsläkaren i Gävleborg får rätt att använda tvångsåtgärder för att genomföra provtagning på en Gävlebo som kan misstänkas bära på allmänfarlig smitta. Foto: Claudio Bresciani /TT

Skolklass testas för TBC

Uppdaterad
Publicerad
En skolklass på en grundskola i Växjö kommun ska masstestas för TBC sedan en pojke insjuknat i smittsam tuberkulos.

Pojken insjuknade i början av sommaren och smittade då flera personer på det boende för ensamkommande flyktingbarn där han bor. Det skriver Smålandsposten. Och det är sedan misstanken om att pojken smittat flera personer på boendet som man beslutat att testa hela hans klass.

– På fredag ska vi till skolan och testa hans klass. Om vi påträffar positiva prover kommer vi inte kunna säga om de smittats i ett tidigare skede eller av pojken, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare.

Orsaken till att inte alla elever på skolan testas är enligt Arne Runehagen att det krävs väldigt nära kontakt med den sjuke för att kunna smittas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer