Flera skolor kräver ersättning på vårdnadshavare om elever har sönder skolans digitala läromedel. Susanne Randau är rektor på Ringbergskolan i Växjö. Foto: SVT/TT

Fel att tvinga föräldrar betala när skolans lärplatta går sönder

Uppdaterad
Publicerad

Fram till nu har det varit vanligt att skolor genom ett avtal kräver att föräldrar och elever betalar om en lärplatta eller dator som eleven använder går sönder. Men det här kan strida mot Skollagen säger skolinspektionen i ett nytt beslut.

Skolinspektionen slår helt enkelt fast att skolor inte får skriva avtal där vårdnadshavare regelmässigt blir ersättningsskyldiga om till exempel en digital lärplatta går sönder.

Skolinspektionen vill nu förtydliga skollagen och det här kan få följder för de skolor som fram till nu haft avtal där föräldrar är bundna till att betala om till exempel en lärplatta går sönder.

– Vi ska titta över våra rutiner och avtal, säger Susanne Randau, rektor vid Ringsbergskolan i Växjö.

– Vid ett par tillfällen har det ett hänt att elever haft sönder sina datorer och blivit ersättningsskyldiga, men det är inte något vanligt, säger Susanne Randau.

”Skolan ska vara avgiftsfri”

Så sent som i veckan har Skolinspektionen gjort en anmälan mot en skola i Stockholm som gjort vårdnadshavare ersättningsskyldiga.

– Skolan ska vara avgiftsfri, och vi har kommit fram till att skolan i ett avtal inte kan kräva kostnader som är kopplade till skolans läromedel på det sätt som skett i det aktuella ärendet, säger Emelie Gustafsson, utredare på Skolinspektionen.

Kan bli rättsliga frågor

Skolorna kan helt enkelt inte i skrivna avtal numera kräva vårdnadshavare på ersättning efter skador. Men Emelie Gustafsson poängterar att vårdnadshavare trots allt kan bli ersättningsskyldiga, om det handlar om uppenbar skadegörelse.

– Då blir det antingen en civilrättslig fråga som inte regleras i skollagen och som får bedömas i varje enskilt fall. Eller kan det ske på frivillig väg genom dialog mellan skolan och vårdnadshavarna.

Kommun ser över avtalen

För Ringsbergskolan i Växjö och flera andra skolor har beskedet precis hunnit landa på skrivbordet.

– Nu inväntar vi vad Växjö kommun säger och hur de tänker ändra i avtalen. Därefter får vi se vad det innebär för oss, säger rektor Susanne Randau.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.