Foto: SVT

Skolstart i nya moduler

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls de första lektionerna i de nybyggda modulerna på Alstermoskolan i Uppvidinge kommun.

Modulerna är byggda för att husera det stora antalet nyanlända barn som har sin skolgång på orten. Höstterminen är också starten för en ny utbildningsplan som satsar på att snabbare föra samman de nyanlända med de svenska eleverna.

Alstermoskolan har idag 140 elever och kommer under hösten öka till runt 170. Hälften av dem är nyanlända och för att hantera den stora elevkullen invigs idag modulerna som i våras levererades till skolan.

– Det blev mycket bättre än vad jag trodde. Först pratade man om baracker, sedan om moduler och man tänker att det ska vara förenklade lokaler men det här är ju tiptop, säger Rolf Bonnevier, rektor Alstermoskolan.

I modulerna ryms fyra nya klassrum samt grupprum och toaletter. Lokalerna är ihopbyggda med den gamla skolan.

Nytt snabbare arbetssätt

Tanken är att Alstermoskolan ska jobba intensivare med de nyanlända eleverna och efter en tre veckors introduktionsperiod så kommer de skrivas in i vanliga klasserna ihop med svenska elever. Tidigare kunde det hända att eleverna stannade upp till ett år innan de kom till en vanlig klass.

– De kommer få mer svenska med sig. Både klasskamrater och vi lärare kommer tidigare prata svenska med dem, säger Frida Karlsson, lärare Alstermoskolan.

Finns det inte en risk att det går för snabbt och de inte hänger med i språket?

Absolut det är en risk men vi kommer att försöka ge dem så mycket studievägledning som möjligt på deras hemspråk, säger Frida till Svt nyheter Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer