Arkivbild Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Skolverket kräver tillbaka miljonbelopp från Mörbylånga kommun

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga kommun är nu skyldig att betala tillbaka drygt 1,3 miljoner kronor till Skolverket. Anledningen är att kommunen tagit emot bidrag och samtidigt sparat i sina egna skolkostnader.

– De egna kostnaderna per elev får inte minska om man tagit del av bidraget för likvärdig skola. Enda undantaget är om det finns särskilda skäl, säger Andreas Spång, enhetschef vid Skolverket i ett pressmeddelande.

Det är sex kommuner och en huvudman i landet som tillsammans är skyldiga att betala tillbaka sammanlagt 24 miljoner kronor.

– Vi har inte vetat hur Skolverket resonerar i den här frågan. Vi har gjort som många andra jämförbara kommuner och minskat vår kostnad. Att vi inte skulle minska kostnaderna över huvudtaget är befängt, beslutet känns tråkigt och orättvist, säger David Idermark som är verksamhetsområdeschef barn och ungdom i Mörbylånga kommun.

Fler kommuner ska granskas

Statsbidraget för likvärdig skola uppgår till totalt 3,5 miljarder kronor för 2019. Det kan gå till exempelvis fortbildning av lärare, anställning av lärarassistenter eller att förstärka elevhälsan.

Frågan är hur stor del av bidragspotterna som blir kvar hos skolhuvudmännen, med tanke på att flertalet kommuner har mycket ansträngd ekonomi och skär ned i sina budgetar.

– Det är svårt att spekulera i nu. Det beror vad man sparat på. Vi kontrollerar att man inte minskat kostnaderna för undervisning och elevhälsan. Men i skolans och kommunens budget går det att spara på annat, säger Andreas Spång.

Skolverket har valt ut ytterligare tio kommuner som ska kontrolleras om de sänkt sina kostnader eller inte. Den granskningen väntas bli klar i början av hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.