Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theo Jansons stora löktavla är en återkommande tradition när det är dags för skördefest på Öland. Foto: Amanda Svensson/ SVT

Skördefesten på Öland: Konstnären Theo Jansons löktavla lockar publiken

Uppdaterad
Publicerad

Skördefesten på Öland är bara några dagar bort, det vet man när man ser att konstnären Theo Jansons årliga löktavla har blivit uppsatt i Ventlinge på den södra delen av ön. Redan har flera besökare kommit dit och tagit ett foto av tavlan innan de fortsätter sin resa till en annan plats på ön.

I slutet av september varje höst kan du njuta av över 900 olika aktiviteter som sprider sig över hela Öland under Skördefesten. Nästan 70 000 personer samlas för att delta i festligheterna, och många av dem stannar till för att titta på den annorlunda grönsakskonsten som ser annorlunda ut varje år.

– På invigningen var det 150-200 personer och tittade. Torsdag, fredag och lördag står det alltid åtta till tio stycken här hela tiden, så den är välbetittad, säger Theo Janson.

Åker i soporna

– Det är tradition som alltid måste finnas, man bli glad varje gång när ser den, säger Sören Karlsson

Tavlan består av totalt 5000 lökar, och när Skördefesten är över kommer Theo att slänga allt i soporna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.