Skräckchauffören på Öland

Publicerad

Bert Karlsson kör taxi i Mörbylånga men i Mexiko är han mer känd som den grymma luchadoren Thor El Vikingo.

Den skräckinjagande lädermasken som han bär, skaffade han sig i första hand för att han har så svårt att hålla sig för skratt.

Bert Karlsson är 1,93 meter lång och 120 kilo tung, började med boxning i Norrköping, där han växte upp. I 25-årsåldern var han med i nybörjar-SM men han ville ut i världen. Han hamnade i Sydafrika för att sparra Sydafrikas tvåa i Mixed Matial Arts, MMA. Sedan drog han till Ryssland och sparrade mot MMA-eliten där.

Värvad till Lucha Libre

Han for till USA men när visumet där hade gått ut hamnade han i Tampico på den Mexikanska östkusten. I Mexiko blev han boxningschampion 2002. Men förra året blev han värvad till Lucha Libre. Det är en slags showbrottning likt den amerikanska wrestlingen men med mer humor. Lucha Libre är väldigt populärt i Mexico, där han har han gjort sig känd som luchadoren Thor El Vikingo.

– Jag luchar för ett förbund som heter KBW där, det är de som ordnar matcher och galor. Jag har fått anbud från det största förbundet AAA men jag har inte bestämt mig ännu, säger Bert Karlsson.

Kör taxi på Öland

När han inte luchar i Mexiko bor han sedan åtta år på Öland och han kör taxi för Mörbylånga Taxi.

Egentligen skulle han ha luchat på en stor gala i Mexiko i slutet av mars men av olika anledningar blev det inte så, och vad som händer efter sommarens taxikörning på på Öland är lite oklart. Han är snart 40 år gammal men fortfarande skadefri. Nio veckor räknar han med att det tar att komma i form igen efter taxikörandet. MMA eller boxning i Las Vegas eller i Los Angeles drömmer han om, men först:

– Jag ska bli pappa i sommar. Då kanske man ska vara lite pappaledig, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.