Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amin Hajdari med barn från barnkören Foto: SVT

Ensamkommande har sytt barnkläder till Smålandsoperan

Publicerad

I morgon lördag den 20 juli är det premiär för Smålandsoperans storsatsning, en opera buffa där även barnen får ta plats på scenen. Amin Hajdari som sytt kostymerna till barnen kom som ensamkommande till Småland och han drömmer om att få fortsätta sin karriär som skräddare i Sverige.

När Amin Hajdari inte fick fortsätta sin grundskoleutbildning blev han tvungen till att börja jobba som tioåring. Amin vände sig då till sin storebror för att lära sig att sy kläder hos honom och efter sex månader hade han sytt sin allra första klänning.

– När jag syr kläder till någon känns det jättekul. När jag ser kläderna jag har sytt på någon blir jag jätteglad, säger han.

Blev vän med hantverkare

När Amin kom som ensamkommande möttes han av hantverkaren Camilla Nilsson på Drömhotellet i Mörbylånga 2015. Sedan dess har Camilla och Amin varit goda vänner.

Nu försöker hon lära honom allt inom kultur och stilhistoria för att hjälpa honom att bli framgångsrik i sitt skrädderi.

– När jag träffade Amin visste jag bara att han kunde sy, men hela den här resan bygger på att Amin ska få kultur- och stilhistoria med sig. Det är inte bara dräkter utan det är alltså hela den svenska och europeiska kulturen, säger Camilla Nilsson. 

Barnkören skulle varit utan kostymer

När Camilla fick veta att Smålandsoperan inte hade tillräckligt med pengar för att sy upp kläder till barnen i kören fick hon idén att hon och Amir kunde ställa upp i utbildningssyfte och på så sätt även hjälpa operan.

Alla kostymer i föreställningen har designats av Per Enarsson men Camilla och Amin har i sin tur gjort alla mallar och sytt upp alla barnkläder. 

– Budgetmässigt är det jättesvårt att få till kostymer till en så stor ensemble, vi har helt enkelt inte råd att sy upp kläder till alla. Men det här var en jättefin lösning där vi också fick chansen att ge lite praktik till Amin där han får prova på den här stilen. Det känns som en win win, säger Christina Gutiérrez Malmbom, kommunikationsansvarig på Smålandsoperan.

Drömmer om skräddarkarriär

Den 20 juli kommer Amin att gå på sin allra första opera, men också få se sina kläder på scen. Han är hoppfull inför framtiden och drömmer om att få fortsätta sin skräddarkarriär i Sverige.   

– Mitt mål är att ha en stor lokal med många elever som jag kan lära att sy och kunna försörja mig på det. Jag älskar det här, säger Amin.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer