Kalmars kustkommuner tävlar i skräpplockning

Uppdaterad
Publicerad

På lördag går strandstädarutmaningen av stapeln. Flera kustkommuner tävlar mot varandra för att se vem som kan samla in mest skräp från sina stränder.

– Syftet är att vi ska rena våra stränder från skräp som annars skulle hamna ute i Östersjön, säger Frida Gustafsson, strateg för ekologisk hållbarhet vid Kalmar kommun.

Hon står vid kommunens tält på Stortorget i Kalmar under Kalmarsundsveckan och delar ut sopsäckar och skräptänger till frivillga.

När SVT frågar några kalmariter huruvida de kan tänka sig att hjälpa till och samla in skräp är de flesta positiva. Will Andersson är intresserad av vatten och miljö men är skeptisk till att plocka skräp.

– Eftersom jag aldrig skräpar ner själv så anser jag inte att jag ska behöva städa åt andra. Var och en får ta sitt ansvar, säger hon.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.