Foto: SVT/Simon Vinnardag

Skruvad musikal har premiär

Publicerad

Under långfredagen är det premiär för musikalen ”Little Shop of Horrors” på Växjö Teater.

Det är teatergruppen Dramatörerna som sätter upp musikalen Little Shop of Horrors, eller lilla skräckaffären, med rockig 60-talsmusik. 

– När regissören Henrik Fagelberg, som har den som sin älsklingsmusikal,  spelade upp musiken för oss i styrelsen så föll vi pladask. Musiken är fantastisk härlig, säger Yvonne Regnander Willstedt, som tillsammans med Henrik Fagerberg är både regissör och producent för uppsättningen.

Planta har huvudrollen

I musikalen får vi följa den unge fattige Seymours öde som springpojke i en blomsteraffär i slummens New York. Han får tag i en märklig planta, som lockar många besökare till butiken och gör blomsteraffären till en blomstrande affär. Problemet är bara att plantan lever på människoblod och snart vill den inte bara ha blod utan även kött. Seymors dilemma börjar – vilka ska han döda för att mata plantan med?

Foto: SVT/Simon Vinnardag

Musikalen ”Little Shop of Horrors” är baserad på en film men samman namn som hade svensk premiär 1987 med bland annat Jack Nicholsson i en av rollerna.

Musikalen har tidigare bara satts upp i Sverige några gånger och en anledning, tror Yvonne, beror på att det är så svårt att få till den levande plantan på scen.  

– Plantan växer hela tiden, så under föreställningens gång krävs det fyra olika växter för att gestalta den. Det har varit mycket svårare att få till än vi någonsin kunde tänka oss, säger Yvonne Regnander Willstedt. 

Plantan spelas också av två olika personer. Niklas Gustafsson är i kroppen och gör alla rörelser, medan Henrik Fagelberg är rösten och är den som sjunger. 

Niklas Gustafsson finns inuti planta Foto: SVT/Simon Vinnardag

Både humor och allvar

Musikalen beskrivs som skruvad och rolig, men den innehåller också allvar. 

– Flickan som Seymours är förälskad i har en väldigt elak pojkvän, så den tar upp ett svårt ämne som kvinnomisshandel. Den visar också att man ibland väljer väldigt svåra vägar för att uppnå kärlek. Samtidigt är musikalen både bisarr och rolig, säger Yvonne Regnander Willsted. 

Teatergruppen Dramatörerna, som är verksammma i Växjö har funnits i 35 år och de här producerat ett  20-tal uppsättningar. Förra sommaren satte de upp August Strindbergs klassiska drama ”Fröken Julie” och Yvonne Regnander Willsted tycker att det är roligt att de har ett så brett utbud. 

– Texten i ”Fröken Julie” är skriven i slutet på 1800-talet, så det var ett svårt språk ochmanuset  innehöll mycket långa monologer som skådespelarna behövde lära sig utantill. Det var en stor utmaning för de tre personerna som stod på scenen. I musikalen ”Little Shop of Horrors” är det istället 30 personer på scen och en live-orkester. Det har också varit en stor utmaning, men på ett helt annat sätt, berättar hon.

Totalt kommer det att spelas tio föreställningar mellan den 14 april och den 29 april. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.