Foto: TT/SVT Design

Skulle bleka tänderna – fick dem nerslipade istället

Uppdaterad
Publicerad

30-åriga Anna från Kalmar län var tidigare patient på en av tandvårdsklinikerna i Småland som vid upprepade tillfällen brutit mot reglerna för det statliga tandvårdsstödet. När hon skulle göra en tandblekning märkte hon – liggandes i tandläkarstolen – att tandläkaren istället började slipa ner hennes tänder.

– Jag kände mig chockad och nästan panikslagen när det gick upp för mig vad som hade hänt. Men jag samlade mig och litade på att tandläkaren kunde sitt jobb, berättar hon för SVT Nyheter Småland.

Anna vill inte framträda med sitt riktiga namn eller i bild. Hon har besökt kliniken sedan 2015 och det var 2017 hon skulle behandlas för missfärgning av sina tänder. Men efter besöket visade sig att tandläkaren också slipat ner hennes tänder och satt ditt en krona.

”60 000 att fixa tänderna”

– När jag senare gick till en annan klinik visade det sig att många av mina tänder hade skador efter felaktiga behandlingar. Det kommer kosta mig cirka 60 000 kronor att fixa mina tänder, säger Anna.

Anna anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som i sin tur riktade kritik mot tandläkaren.

”Patienten har inte fått en sakkunnig och omsorgsfull vård. Resultatet av behandlingen blev att patienten fick ta bort fyra av fem preparerade tänder”, skriver Ivo i sitt beslut.

Kliniken som Anna besökte är en av de sju tandvårdskliniker i Småland som fått sanktioner från Försäkringskassan efter upprepade regelbrott när det gäller begäran av statligt tandvårdsstöd. Systemet går ut på att vårdgivaren rapporterar in patienters behandlingar och sedan automatiskt ersätts av Försäkringskassan enligt ett referenspris. Bland annat har klinikerna plockat ut pengar för behandlingar som inte har motiverats tillräckligt tydligt.

Redan 2017 slog Försäkringskassan larm till Ivo om risker för patientsäkerheten på kliniken som slipade ner Annas tänder.

”Bättre tandhälsa utan behandling”

I sin orosanmälan skriver Försäkringskassan så här efter att ha kontrollerat flera patienters journaler och röntgenbilder:

  • Utförda behandlingar verkar ofta oplanerade.
  • Tänder rotfylls utan tydliga symtom och diagnoser.
  • Ofta uppkommer komplikationer.
  • Patienterna hade haft bättre tandhälsa om inte behandlingen utförts.

Kliniken sattes i konkurs under hösten 2018 och just nu pågår ett ärende rörande tandläkaren hos Ivo. SVT har försökt att nå tandläkaren utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.