Se i klippet hur badplatsen ser ut efter att kanadagässen varit där. Foto: Kajsa Oscarson

Jägaren om skyddsjakten i Lenhovda: ”Gör det inte för nöjes skull”

Publicerad

Klockan fem imorse började skyddsjakten av kanadagäss vid Lenhovdasjön. Ett stort bestånd av fåglarna har länge häckat vid platsen och skapat en sanitär olägenhet.

Arne Karlsson och Frans Karlsson, far och son är båda skyddsjägare i Uppvidinge kommun. De får inte ett öre i ersättning men har ryckt ut tidigt under morgonen för att få bukt med kanadagässen i Lenhovda.

– Vi gör inte det här för nöjes skull, säger Arne Karlsson.

Förhöjda halter av e-kolibakterier

Badplatsen vid Lenhovdasjön har varit avstängd eftersom prover visat på förhöjda halter av e-kolibakterier. Men det går inte att fastställa helt säkert att de förhöjda halterna beror på kanadagässsen.

Vad som är säkert är däremot att fåglarna ockuperar badbryggan under morgonen, sprider sin avföring där och sedan lägger sig på gräsmattan.

– Det är inte så roligt för folk som ska lägga sig och sola, säger Arne Karlsson.

Fler Kanadagäss vid badplatsen – men färre i hela landet.

Trots dagliga städningsinsatser och utplacerade fågelskrämmor har Uppvidinge kommun inte sett något annat alternativ än att avliva några av fåglarna. I år vittnar skyddsjägarna om det varit ovanligt många fåglar just vid Lenhovdasjön.

– Vi ser en stor ökning jämfört med förra året, säger Frans Karlsson.

Men nationellt sett har artbeståndet av kanadagässen inte ökat, utan faktiskt minskat i antal.

– Det kan vara så att det lokalt finns ovanligt mycket kanadagäss, men det gäller inte i hela landet, säger biologen Per Ekerholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.