Linnéuniversitetet är ett av få universitet i landet som beslutat att helt frångå distansundervisning i höst. Foto: SVT/Danijel Ivic

Skyddsombud tar strid mot universitetet – vill se fortsatt distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombuden på Linnéuniversitetet är starkt kritiska till att lärosätet är ett av få som kommer att ha all undervisning på plats från och med terminsstarten i augusti.

– Som ett av två universitet så vill man gå i spetsen, när de annars brukar vilja vänta in och se vad andra lärosäten gör, säger Per Bjellert, huvudskyddsombud för de anställda som jobbar på LNU i Kalmar.

Under torsdagseftermiddagen ska Per Bjellert och hans motsvarighet i Växjö ha ett möte med universitetsledningen och där kommer frågan att komma upp. Ett av argumenten de kommer att framföra är att de tycker att Linnéuniversitetet åtminstone bör vänta in att restriktionen om att alla som kan ska jobba hemifrån, tas bort den 15/9.

”Kommer att markera hårt”

– I eftermiddag kommer vi att markera hårt. Det har hänt saker sedan beslutet om att hålla undervisningen på plats togs, säger Per Bjellert och syftar på den nya mutationen som bland annat förekommit på universitetetsområdet i Växjö.

Men kommer inte de allra flesta av lärarna redan vara vaccinerade vid terminsstarten, vad spelar det då för roll?

– Många kommer att vara färdigvaccinerade, det stämmer. Men en del är unga och kommer absolut inte att ha hunnit få två sprutor och ha hunnit vänta i de två veckor som det sägs behövas för att sprutan ska ge skydd, säger Per Bjellert till SVT Nyheter Småland.

Har fått gehör för kritik

Enligt honom har skyddsombuden fått gehör för mycket av den kritik som de riktat mot hur universitetet hanterat riskerna kring covid 19, men menar att det i flera fall har tagit för lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.