Lennart Karlsson från Bergkvara båtklubb upprörs över att ingen lagat lampan på fyren i Bergkvara på snart tre månader. Foto: Karin Ahlgren

Släckt fyr upprör i Bergkvara

Publicerad

I början av november förra året slocknade lampan i en av fyrarna i Bergkvara hamn. Men trots att det gått flera månader är lampan i fyren inte åtgärdad än.

– Så får det verkligen inte vara, säger Lennart Karlsson från Bergkvara båtklubb.

Nedre Dalskär, så heter den fyr som står på land vid småbåtshamnen i Bergkvara och som är till hjälp för den som ska segla in i hamnen.

– Den är jätteviktig, säger Lennart Karlsson, som är en av medlemmarna i Bergkvara båtklubb.

Trång väg in till hamnen

Han berättar att det är trångt och bökigt att ta sig in i hamnen utan hjälp av den fyren. Men i början av november upptäckte medlemmar i båtklubben att fyren var släckt.

– Nu är det ju inte högsäsong för bållivet, men fyren behövs ändå, säger Lennart Karlsson.

Bara en båt ligger vid bryggan invid klubbhuset och Kalmarsund ligger alldeles stilla, en bit ut syns Garpens fyr, en fyr som Bergkvara båtklubb hade ansvaret för under en period.

– Det är speciella lampor till fyrar, och när vi hade ansvar för Garpens fyr såg vi till att vi hade extralampor utifall att det skulle behövas och så borde det vara här med, säger Lennart Karlsson.

Kommunen ansvarar för lampbyte

Det är Torsås kommun som ansvarar fyrarna i Bergkvara hamn och utöver båtklubben har också sjöräddningen och sjöfartsverket stött på kommunen om att åtgärda den släckta fyren. Och Sjöfartsverket har gått ut med en varning om att fyren är släckt till sjöfarten.

SVT Nyheter har förgäves sökt representanter för Torsås kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.