Jordbruksverket har beslutat att inga tillsyner ska göras på mindre odlingar. Foto: TT

Små hampaodlingar är helt utan tillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det finns ett system för att odla hampa lagligt på små jordbruksarealer, saknas det i dag tillsyn på denna typ av odlingar för att se om det odlas narkotika. Nu ska Jordbruksverket undersöka vem som ska ansvara för kontrollerna.

Allt fler vill odla drogfri industrihampa på små jordbruksarealer. De kan få tillstånd för det genom att lämna in en ansökan om gårdsstöd till länsstyrelsen – trots att man inte uppfyller de formella kraven för att få stöd.

SVT Nyheter berättade om Michael Henell på Öland, vars hela odling beslagtogs av polisen i augusti. Ingen tillsyn hade gjorts på hans gård på två år, trots att han anmält verksamheten för berörda myndigheter.

Inga tillsyner görs

I normala fall är det Jordbruksverket, genom länsstyrelserna, som ska kontrollera hampaodlingar så att det inte odlas drogcannabis, utan certifierade sorter utan verksamma ämnet THC.

Men för de mindre odlingarna, som Michaels, som inte kvalificerar för att få gårdsstöd utan bara anmäler sin verksamhet genom gårdsstödsystemet, har Jordbruksverket gjort bedömningen att inga tillsyner ska göras alls. Detta eftersom dessa odlare inte formellt beviljas något gårdsstöd och hamnar utanför i systemet.

– Om det inte ska göras en kontroll enligt stödreglerna, så kan jag inte se att vi vare sig har någon möjlighet eller skyldighet till att göra kontroller, säger Camilla Callman, enhetschef på stödregelenheten på Jordbruksverket.

”Odlare som hamnar utanför”

Hittills under 2020 har 83 personer ansökt om att odla industrihampa, enligt Jordbruksverket. 40 procent av dem, 34 stycken, har odlingar på mindre än fyra hektar. De når alltså inte upp till villkoren för att få gårdsstöd och kontrolleras därmed inte.

– Det är en kategori odlare som hamnar lite utanför och vi har själva svårt att få klarhet för vad som gäller för dem, säger Camilla Callman.

Eftersom det i hampaodlingarnas fall handlar om kontroll av narkotikaklassade preparat så har Jordbruksverket nu ställt frågan om vad som krävs för att en hampaodling ska vara laglig till Läkemedelsverket. Tillsammans med dem ska Jordbruksverket nu noggrant gå igenom vad EU:s regelverk säger om det.

– Vi har tagit kontakt med Läkemedelsverket för att försöka få kunskap om vad som gäller, säger Camilla Callman.

Industrihampa

Cannabis sativa, eller hampa, är en ettårig ört som använts i flera tusen år för bland annat reptillverkning, kläder och naturmedicin. Nästan lika länge har växten använts som rusgivande drog i olika former.

Sedan 1971 är det olagligt att odla cannabis sativa i dess helhet i Sverige. Men 2003 infördes ett undantag efter ett beslut i Europeiska rådet: Sorter av cannabis sativa som innehåller max 0,2 procent av det verksamma ämnet THC får odlas i jordbrukssyfte, och kallas då industrihampa.

För att odla industrihampa lagligt krävs att odlaren gör en ansökan om gårdsstöd till Jordbruksverket. Gårdsstödet söks också av andra lantbrukare och ett av kraven för att erhålla stöd är att man odlar på minst 4 hektar mark. För hampaodlare med mindre arealer räcker dock bara själva ansökan om gårdsstöd för att göra odlingen tillåten på pappret, och många odlar på mindre arealer.

Vad som sedan faktiskt odlas ska kontrolleras av länsstyrelsen, som har tillsynsansvaret för gårdsstöd. Vid tillsynen tas stickprov på omkring 50 plantor, eller 30 procent av odlingen, in för analys för att mäta THC-halten i hampan.

Odlingen av industrihampa har ökat de senaste tre åren i Sverige. I dag finns det i Sverige 94 företag som anmält att de odlar hampa på totalt 167 hektar mark.

Källa: Jordbruksverket, länsstyrelsen i Kalmar, Polisen, Svenska hampaförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.