Ronny Lindberg (vänster), vd på Kalmar Öland Airport och Ulf Axelsson (höger), vd Småland Airport, är kritiska till nedläggningen av Bromma flygplats. Foto: SVT

Smålands flygplatser om att Bromma flygplats läggs ner: ”Slog ned som bomb”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen gick regeringen ut med att de vill lägga ned Bromma flygplats. För smålänningar i Kronoberg och Kalmar län kan det innebära att inrikesflyg till Stockholm försvinner, förutom ett fåtal flygningar till Arlanda från Kalmar Öland airport.

– Är vi så kortsiktiga i våra beslut om infrastrukturen så har vi ett problem i vårt land, säger Ronny Lindberg, flygplatschef på Kalmar Öland Airport.

Nyheten om att regeringen vill lägga ned Bromma flygplats kom helt oväntat, menar flygplatscheferna i både Växjö och Kalmar.

– Det här slog ned som en bomb, säger Ulf Axelsson, vd på Småland Airport.

– En överraskning, säger Ronny Lindberg, vd på Kalmar Öland airport.

”Jättedåligt för regionen”

Under pandemin har antalet inrikesflyg minskat drastiskt, men tidigare gick flygen frekvent till Bromma från både Växjö och Kalmar.

– Jag vänder mig emot att man använder pandemin som anledning, det här är jättedåligt för regionen, säger Ronny Lindberg, vd på Kalmar Öland Airport.

Ulf Axelsson kan däremot förstå att pandemin anges som en bidragande faktor till nedläggningen.

– Det här är en jätteinfekterad fråga. Men ska man göra det så ska man göra det nu, säger Ulf Axelsson.

Hade åtta flighter till Bromma

Inrikesflygen från Växjö till Bromma flygplats gick fyra gånger om dagen innan pandemin. I Kalmar snittade man drygt fyra flighter per dag till Bromma, men även tre-fyra till Arlanda.

Nu är risken att smålänningarna endast kan flyga till Stockholm via Arlanda från Kalmar.

– Det här är ingen Stockholmsfråga utan det behövs ett regionalt perspektiv också, säger Ronny Lindberg.

För Småland Airport i Växjö är det oklart om flygningar som tidigare gick till Bromma nu kommer omdirigeras till Arlanda.

– Det är inte bara att flytta till Arlanda, man måste ha en infrastruktur som fungerar, säger Ulf Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer