Ljungby IF möter Vellinge IF i Smålands första officiella gåfotbollsturnering på Lagavallen i Ljungby. Foto: Peter Magnusson/SVT

Smålands första officiella gåfotbollsturnering avgjordes i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen skapades fotbollshistoria på Lagavallen i Ljungby när Smålands första officiella gåfotbollsturnering avgjordes.

Gåfotboll är precis vad det låter som, en träningsform för dig som vill gå och spela fotboll. 

Reglerna är enkla: Du får inte springa eller tacklas. Bollen får inte skjutas högre än två meter och det är förbjudet att hoppa och nicka. På planen är alla 60-plus.

Ljungby

– På grund av pandemin är det tyvärr ett begränsat deltagande. Men vi har lag från både Stockholm och Skåne som ställer upp, säger Stefan Lodén som är en av arrangörerna. 

Sporten växer

Gåfotboll spelas över hela världen och är speciellt stort i England med nära tusen föreningar. I Sverige växer sporten. 

– Gåfotbollen startade i Sverige runt 2018 och nu har vi ett 20-tal aktiva lag. Mest runt Stockholm och i Skåne men även nu här i Ljungby, vilket är fantastiskt, säger Peter Lundgren som är förbundskapten för de fem svenska landslagen. 

VM i Barcelona

Det spelas både Europa- och världsmästerskap i gåfotboll, dock tvingades EM i Wales ställas in på grund av pandemin. En som skulle varit med där var 76-årige Ljungbyspelaren Kenneth “Kilo” Gustavsson. För två år sedan återupptog han sin fotbollskarriär som pausades 1978. 

– Barnbarnen tycker inte det är klokt att jag spelar i ett landslag. Nästa år är det VM i Barcelona. Det finns ju inget som kan slå något sådant, säger Kenneth Gustavsson.

Vinnaren av turneringen blev Vellinge IF som vann finalen efter straffar mot Söders vänner från Stockholm. Ljungbys två lag slutade trea och fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet