Björn Arfvidsson, avdelningsansvarig för samlingar, arkiv och bibliotek på Kulturparken Småland

Småländska arkiv öppnas upp för allmänheten: ”Intresset har ökat”

Publicerad

På flera håll i Kalmar och Kronobergs län får allmänheten möjlighet att dyka ner i arkivens värld under lördagen. På Kulturarvscentrum i Växjö förväntar man sig att det, liksom förra året, blir fullt i lokalerna.

– Intresset har ökat. Senast hade vi 270 besökare, det kanske inte låter så jättemycket men det går inte in fler i lokalen. Då är det fullt, säger Björn Arfvidsson, avdelningsansvarig för samlingar, arkiv och bibliotek på Kulturparken Småland.

I lokalerna ute på Norremark i Växjö samlas omfattande dokumentarkiv med stora föremålssamlingar om utrymmet. På arkivens dag under lördagen kommer man bland annat hålla föredrag, filmvisningar och självklart öppna upp arkiven för visningar.

”En massa superspännande grejer”

Normalt är det släktforskare och historieintresserade som vänder sig till arkiven. Men på arkivens dag har arkiven möjlighet att nå ut till en bredare allmänhet, säger Björn Arfvidsson.

Vet människor i allmänhet vad som finns i arkiven?

– Nej, det gör de inte, utan det är samma överraskningsmoment varje år. Det är absolut inte några gamla tråkiga dammiga magasin, utan en massa superspännande grejer, säger han.

Tema för årets evenemang är ”Gömt och glömt” och i Växjö kommer Kulturarvcentrum bland annat lyfta upp ”Lillegustav”, en kortväxt komiker och varietéartist från Växjö som turnerade i Sverige, England och Tyskland i början på 1900-talet. Man kommer att visa upp Lillegustavs scenkläder, berätta om det som finns dokumenterat om honom, och spela tidstypisk varietémusik med hjälp av en fonograf – också den från arkivet.

Mycket att hämta i pappersarkiv

Men trots att Kulturarvscentrum, till skillnad från renodlade pappersarkiv, har många föremål att visa upp, så vill Björn Arfvidsson slå ett slag för det klassiska dokumentarkiven som finns runt om i Småland.

– Många tänker ”oj vad tråkigt”, man gäspar bara man hör ordet arkiv. Pappersarkivet är oerhört trist, det ska hålla för alltid och förvaras i bruna arkivkartonger som säger ingenting. Det roliga börjar inte förrän man börjar öppna kartongerna och läsa lite. Då ser man att de är extremt innehållsrika, med allt man kan tänka sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer