Bild från Smålandsoperans uppsättning av Figaros bröllop 2017 Foto: Linda Himsel/Pressbild

Smålandsoperan byter spelplats – Åseda nästa

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år på Huseby bruk väljer nu Smålandsoperan att flytta. Åseda folkets park blir ny spelplats de kommande tre åren. Och första föreställningen där blir Carmen.

Smålandsoperan vill verka på landsbygden i Småland och vara i olika miljöer. Det säger Christina Gutiérrez Malmbom, operans styrelseordförande och producent, till SVT Nyheter Småland.

– Folkparkernas tid är förbi, men de är en del av vår historia. Det är jättespeciellt och vi vill gärna vara där.

Smålandsoperan
Christina Gutiérrez Malmbom, operans styrelseordförande och producent. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Starkt föreningsliv

En fördel med folkparksscenen är att den sväljer en större publik än masugnen i Huseby, cirka 300 istället för 254, något som har stor betydelse för ekonomin. Att det blev just Åseda beror på att man där hittat en kommun som vill samverka och som har ett starkt föreningsliv.

Smålandsoperan flyttar från Huseby bruk till Folkets park i Åseda Foto: Karin Ahlgren/SVT

Vem som blir producent för Carmen är ännu inte klart, däremot att regiarbetet kommer att skötas av Björn och Åsa Elmgren tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsoperan

Mer i ämnet