Anders Oskarsson från Oskarshamn är nu bäst i världen på bakverk. Foto: Pressbild/Arkiv

Smålänning utsedd till världens bästa konditor

Uppdaterad
Publicerad

43-åriga konditorn Anders Oskarsson från Oskarshamn kan titulera sig världsbäst. I måndags fick han veta att han utnämnts till världens bästa konditor av branschorganisationen UIBC.

Han har väntat med att berätta för kollegorna fram till i dag. Och själv har han knappt hunnit ta in det, säger Anders Oskarsson,

– Alltså det är ju hyfsat stort att få det. Det är ändå 56 länder som varit med och tävlat, säger världsmästaren, som låter lite smått överrumplad.

Enhälligt beslut från juryn

Det är branschorganisationen UIBC, International Union of Bakers and Confectioners, som årligen utser världens bästa konditor och världens bästa bagare.

Varje land skickar in sina nomineringar på kandidater som utmärkt sig särskilt under en längre tid. De nominerade får sedan skicka bilder på bakverk tillsammans med historia om sig själv.

I Anders Oskarssons fall var det ett enhälligt beslut från juryn att han skulle vinna. Han är den förste svenska konditorn som vinner utnämningen.

Kallades talanglös

SVT Nyheter Småland träffade Anders Oskarsson 2015 då han just hade utsetts till årets konditor i Sverige. Han berättade då att hans lärare i skolan sagt att han var totalt talanglös när det gällde bakverk, och att han inte hade någon fallenhet för att bli konditor.

Det här måste vara den ultimata revanschen?

– Haha, ja absolut. Men jag är otroligt ödmjuk inför detta.

TV: Se inslaget om Anders Oskarsson från 2015 här.

Slutar tävla

I samband med vinsten har Anders Oskarsson, som alltså redan innehaft titeln årets konditor i Sverige, bestämt sig för att sluta tävla.

– Det känns bra att lämna tävlingscenen. Jag har varit på vägarna i så många år och tävlat, så nu känner jag mig klar, säger han.

Nu när du vunnit allt, vad blir nästa utmaning?

– Min utmaning ligger i att fortsätta driva företag.

Kollegorna: ”Han är riktigt grym”

Även på det konditori som Anders Oskarsson varit trogen i alla år, Nilssons i Oskarshamn, jublar man i dag.

– Telefonerna har gått varma här i dag. Det är helt sjukt, jättekul och mäktigt. Han är riktigt grym, säger Felicia Falkestad, butikspersonal.

Vad gör honom till världsbäst?

– Hans kreativitet, han gör så fina bakelser och han är väldigt duktig på att få ihop smakerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.