default_caption

Åldrande väcker oro hos många

Uppdaterad
Publicerad

Många är oroliga för att kvaliteten inom äldreomsorgen har blivit sämre sedan förra valet. Det visar en undersökning som SVT har gjort.

SVT har låtit SIFO göra intervjuer inför valet 2014. Tusen människor har intervjuats – ett 80-tal av dem finns i Småland.

Smålandsnytt har besökt Torpa seniorboende i Jönköping och en kritik som finns där, liksom på andra boenden, är den om personalomsättningen.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Släppte inte in dem

– Ett tag var det nya varenda tisdag. En gång kom det en man och en kvinna och sade att de var från hemtjänsten, men dem släppte jag inte in, säger Margit Wall som bor på Torpa seniorboende i Jönköping.

Marie Ernsth Bravell är filosofie doktor i gerontologi vid Gerontologiska instituitonen på Hälsohögskolan Jönköping. Hon är något förvånad över svaren i SVT:s undersökning.

– För de tillfrågade stämmer det förmodligen, men jag känner inte igen bilden utan ser snarare en trend åt andra hållet, säger hon.

Att just personalsituationen sticker ut i undersökningen är kanske inte så konstigt. De äldre blir allt friskare och klarar sig längre själva, men när krämporna kommer är vårdbehoven större. Detta ställer allt högre krav på kunskap hos personalen, och det kostar pengar. Men utvecklingen lönar sig i längden enligt Marie Ernst Bravell.

Politiker glömmer valfrågor

Hon tycker också att våra politiker ofta glömmer att äldrevården innehåller många viktiga valfrågor.

– Det finns mycket att arbeta med, som tex kompetensutveckling. Det hade varit spännande att få höra mer om detta från de olika partierna så de äldre får veta mer om hur politikerna vill satsa på äldreomsorgen.

Här kan du se vilka frågor som ställdes och hur svaren fördelades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet