Tora Tomasdottir är meteorolog på SVT

Meteorologen: ”Det är nog ni som får det varmast i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar och Kronobergs län kan vänta sig de varmaste temperaturerna i hela landet under helgen. Störst chans till solsken är det på Öland och längs kusten där temperaturen kan nå 20 grader.

– Det är osäkert hur mycket det kommer att spricka upp för början av lördagen inleds med moln. Men det kommer långsamt, långsamt lätta, säger Tora Tomasdottir meteorolog på SVT.

Troligast sol längs kusten

Det är främst på Öland och längs kusten som man kan räkna med sol och då också högre temperaturer. På de ställen inåt landet där molnen ligger kvar hamnar temperaturen på runt 16 grader.

– Nu har vi ju haft ganska kallt väder en tid så då kan ju 16 grader kännas ganska varmt, framförallt om solen visar sig, säger Tora Tomasdottir.

Det är osäkert hur långt inåt landet som solen kan komma att visa sig. Ju längre inåt landet man kommer ju mindre troligt är det att solen kikar fram. Men sett i hela landet så kommer Kronobergs och Kalmar län att få de högsta temperaturerna.

– Det kanske är ni som får det finast i Sverige, säger Tora Tomasdottir.

Söndagen varmast

Framåt lördag kväll kommer det åter att bildas en del dis och dimma och det blir en ganska ruggig kväll. Dimman håller i sig framåt morgontimmarna för att sedan lätta.

– Sedan torkar det upp under söndagen och ser ut att spricka upp på de flesta håll. Det ser också ut att bli något varmare på söndagen men det hänger ihop med hur mycket det spricker upp. På de platser där molnen dominerar kommer man att ha en jämnare temperatur hela dygnet medan de platser där det spricker upp kommer att få högre dagstemperaturer men kyligare kvällar och nätter, säger Tora Tomasdottir.

Högtryck till nästa helg

I början av nästa vecka ser högtrycket ut att hålla i sig och nästa lågtryck väntas komma in till nästa helg.

– Jag tycker nog ändå att morgondimman är häftig. Nu när vi har den här fuktiga luften med dimma och befinner sig på en plats där solen kikar fram så kan man ju få en riktigt fin bild att skicka in till oss, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.