Här blir värmeböljorna fler – och kylbehovet större

Uppdaterad
Publicerad

Betydligt längre värmeböljor och större behov av att kyla ner fastigheter, det är framtiden i Sverige om utsläppen av växthusgaser fortsätter. Men effekten blir olika runt om i landet – se mer i klippet.

Många minns värmeböljan sommaren 2018. Enligt SMHI:s klimatscenarior kan värmeböljan 2018 vara en varning kring hur framtidens klimat kan bli.

– Men det beror på vad vi gör med utsläppen, säger meteorologen Elin Sjökvist.

Klimatkrisen

Hon har varit med och tagit fram klimatanalyser för Sveriges län och rapporten ”Sommaren 2018 – en glimt av framtiden?” där författarna konstaterar att ”Årets (2018) längsta värmebölja är mycket likt det beräknade medelvärdet enligt RCP8.5 (höga utsläpp) i slutet av seklet för Östersjökusten.”

Anpassa bostäder

Däremot var sommaren 2018 torrare än vad klimatmodellerna visar.

För att minska risken för hälsorisker vid värmeböljor – och energikrävande kylanordningar i bostäder – i framtiden, bör man redan nu titta på hur städer och bostäder kan anpassas för att bygga in svalka, menar flera experter som SVT pratat med.

En granskning som SVT Nyheter Småland och tidningen Hem och hyra har gjort, visar att få kommunala bostadsbolag gör sådana anpassningar i dag.

– Det vi såg 2018 med nära 700 extra dödsfall under en värmebölja säger att det är ett viktigt problem. Vi måste tänka på hur vi bygger, på hur vi förtätar och på inom- och utomhusmiljöerna, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet, till Hem och hyra.

Se mer om framtidens värmeböljor och kylbehov enligt SMHI:s scenarion, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet