• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Stora regnmängder väntas i västra Kronoberg under fredagseftermiddagen och kvällen. Foto: arkivbild från TT och SVT

SMHI varnar för kraftigt regn i Kronobergs län

Publicerad

I västra Kronoberg väntas under eftermiddagen och kvällen stora regnmängder. SMHI har utfärdat en klass 1-varning.

Det är under fredagseftermiddagen och kvällen som regnvädret tilltar i västra Kronoberg och lokalt kan det komma 30 – 40 mm regn.

– Regnet ökar på under dagen och blir mer intensivt och lokalt kan det komma stora regnmängder. Det är också risk för att det blir åska och då blir skurarna kraftigare, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Risk för blåst

De stora regnmängderna kan leda till översvämningar i källare, att vattnet på gatan inte ska hinna rinna ner i brunnar. Och ska man ut och köra är det försiktighet som gäller.

– Det kan vara svårt att se vad som finns på vägarna och det är risk för vattenplaning, så om man ska ut och köra ska man ta det försiktigt, säger Åsa Rasmussen.

I samband med regnvädret kan det också bli lite blåsigt, men under natten drar både blåst och regnväder bort.

Definition för Varning klass 1 stora regnmängder:

Visa

Regnmängder på minst 35 mm inom 12 timmar. Risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare. Om prognosen ändras till ett ännu kraftigare regn med 70 mm eller mer inom 24 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: Smhi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer