Mörrumsån här är ett av de vattendrag som nu har höga flöden. Allra värst är läget för övre delen av Helge å i Kronobergs län. Foto: Patric Söderström/TT

SMHI varnar: Risk för översvämningar

Publicerad

Snösmältning och höga vattenflöden ökar nu riskerna för att vattendrag ska svämma över. För östra Kronoberg har SMHI nu utfärdat en klass 2 varning.

Det är i de norra delarna av Helge å, i området från sjön Örknen ner till Helgasjön i östra Kronoberg som SMHI nu ser störst risker för översvämningar.

En varning av klass två som utfärdats för området betyder mycket höga flöden på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde och vart femtionde år.

För både Mörrumsån och Ronnebyån genom östra Kronoberg har det utfärdats en klass 1 varning. Det samma gälller Helge å längre söderut liksom för Lagan och Bolmån i västra Kronoberg. Även för Emån i Kalmar län har det utfärdats en klass 1 varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer