Har du symtom just nu får du förutsätta att det är covid-19, enligt smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist. Foto: SVT / Olof Peterson

Smittorekord – var tredje covidtest i Kronoberg är positivt

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 är nu på rekordnivåer i landet, och Kronobergs län är inget undantag. Över 3500 nya smittofall väntas rapporteras från vecka 2 i länet.

– Får man förkylningssymtom får man förutsätta att det är covid 19, säger smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist.

Kurvan väntas peka uppåt januari ut enligt smittskyddsläkaren.

– Vi har väldigt kraftig smittspridning, och har aldrig haft något liknande under hela pandemin, säger Christian Romin Blomkvist.

Sammanställningen för vecka 2 kommer på torsdag, och först då vet Region Kronoberg exakt hur det ser ut med smittspridningen. Men redan nu går det att konstatera att siffrorna slår rekord. Bara sedan i fredags har 2511 positiva covidfall rapporterats i Kronobergs län.

Var tredje test positivt

– Under de andra vågorna har vi haft tusen fall som mest per vecka. Förra veckan ser ut att gå över 3500 fall. En tredjedel av de som testar sig positiva, säger Christian Romin Blomkvist.

Trots en kraftig smittspridning är antalet som är inlagda på sjukhus förhållandevis låg i länet, i jämförelse med för nästan exakt ett år sedan, då den förra vågen var. Under tisdagen är 17 personer inlagda på sjukhus. När det var som värst i januari 2021 hade Region Kronoberg över 60 personer inlagda.

Fortsätter smittspåra

Region Kronoberg har tidigare haft problem med att hitta resurser till smittspårningen. Och nu, när smittspridningen är som värst, blir det ännu svårare att komma ikapp med testerna som väller in.

Finns det någon poäng med att smittspåra nu när läget ser ut som det gör?

– När det gäller vård och omsorg är det jätteviktigt, om covid kommer in på särskilt boende. Då är det viktigt med smittspårning, det gäller våra äldre och sköra, säger Christian Romin Blomkvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Hedin (M) om varför de inte vill ha besöksförbud i Växjö. Foto: TT,SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet