• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hör Staffan Sylvan berätta om covidutbrottet på Färjestadens Högstadium. Foto: SVT

Smittskyddet om skolutbrottet: ”Förväntat”

Uppdaterad
Publicerad

Den ökade smittspridningen på en högstadieskola på Öland kommer inte som någon chock för smittskyddet i Region Kalmar län. Covidutbrott i skolorna är något som man förväntat sig under hösten berättar Staffan Sylvan, tillförordnad smittskyddsläkare.

I Kalmar län har 82 procent av befolkningen fått båda vaccinsprutorna och smittspridningen är låg. Enligt Staffan Sylvan är det inte konstigt att de som nu smittas är de som ännu är oskyddade mot viruset.

– Det var förväntat att vi kunde få sådana här utbrott, säger han.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Dialog med skola redan i september

Redan i september hade smittskyddet en dialog med en skola i länet om att skicka hem elever i samband med covidsmitta. Men man bedömde slutligen att det inte var nödvändigt.

Vaccinationen av 12-till 15-åringarna påbörjas under nästa vecka.

– Det kommer säkert påverka smittspridningen i skolan.

Ingen större samhällsspridning

Staffan Sylvan tror att vi får räkna med en ökad covidsmitta under vinterhalvåret, men han tror inte att det blir lika illa som förra hösten.

– Jag tror att den här höga vaccinationsanslutningen kommer förhindra en större samhällsspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet