Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, ser tendenser på att allt fler som arbetar inom serviceyrken i länet smittas av coronaviruset vilket hon tror kan bero på turismen. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Smittskyddsläkaren: ”Skolor dominerar inte i smittspridningen”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har det rapporterats om nya coronafall på ett flertal skolor i Kalmar län. Under gårdagen höll smittskyddet ett digitalt stormöte med skolledare runt om i hela länet. Men bilden av att smittspridning främst sker på skolor är inte representativ enligt smittskyddsläkaren.

– Det är inte så att skolorna dominerat, men de har dominerat i media, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län under fredagens presskonferens.

Tvärtom är ökningen i antalet smittade i Kalmar län den senaste veckan jämnt fördelade på åldersgrupp.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vid varje enskilt fall i skolorna går det ut information väldigt brett, och då poppar det upp i mediebruset. Jag har ingen statistik på hur stor andel det är av de som är smittade, men det förekommer ju smitta på andra platser också. Det är inte så att skolorna dominerat, men de har dominerat i media, säger Lisa Labbé Sandelin.

”Alla måste skärpa sig”

Hon har tittat på ett stickprov av coronafallen på skolorna. Ungefär hälften av de smittade var då personal och hälften elever. Och bland eleverna hade de flesta smittats hemma i hushållet.

– Bara för att vi har fall i skolorna är det inte så enkelt som att eleverna är sämre på att sköta sig. Oavsett åldersgrupp så måste alla skärpa sig, säger Lisa Labbé Sandelin.

Möte med skolchefer

Under torsdagen hade smittskyddsläkaren ett informationsmöte med alla skolchefer och skolsköterskor i länet där alla fick en lägesbild och tog bland annat upp frågan vem som kan stänga skolor och när.

– Vi har etablerat en samverkanskanal där vi kan fortsätta träffas om det behövs, säger Lisa Labbé Sandelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet