Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Per-Åke Jarnheimer utveckla varför han tycker att masstester av symptomfri personal skulle vara onödigt, i klippet. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Hygienläkaren: Onödigt att masstesta symptomfri vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad
Vissa som smittats av Coronaviruset uppvisar knappt några symptom alls, visar ett uppmärksammat test gjort på sjukvårdspersonal i Linköping. Men den kunskapen är redan känd inom sjukvården, och en masstestning av vårdpersonal skulle vara resurskrävande – och onödig, anser hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer i Kalmar.

När samtliga i personalen på en operationsavdelning på universitetssjukhuset i Linköping testades för corona visade det sig att hälften bar på smittan – och en handfull av dem visade inga eller väldigt milda symptom, rapporterade Ekot idag.

Resultatet från testet i Linköping har fått stor uppmärksamhet och många ställer sig nu frågan hur vanligt det är att man coronaviruset utan att veta om det – och om inte all vårdpersonal, även symptomfri, borde testas regelmässigt.

Inte så smittsam om man är symptomfri

I Kalmar läggs fokus på att testa de inlagda patienterna i första hand och nu även på äldreboenden. Att testa hela personalgrupper inom vården som inte uppvisar symptom skulle vara allt för resurskrävande, säger Per-Åke Jarnheimer, hygienöverläkare och tillförordnad smittskyddsläkare vid länssjukhuset i Kalmar.

Dessutom tycker han det är onödigt.

– Provtagning på dem utan symptom kanske inte tjänar så mycket till. Skulle man ha viruset så blir man inte hemskickad för det. Vårdspersonalen behövs.

Smittad personal måste alltså vara kvar och jobba?

– Vi vet ju inte vilka som är smittade eftersom vi inte gör provtagningar. Men skulle vi börja provta skulle vi säkert träffa på en hel del smittade. Vi bedömer att de som inte har symptom, de är inte särskilt smittsamma, säger Per-Åke Jarnheimer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer