Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin har kollegor som vittnar om att gymmen är smittbärande. Foto: TT/Niclas Wimmerberg/SVT

Smittskyddsläkaren: Så ska du tänka kring gym i coronatider

Publicerad

Gymmen kämpar med att ställa om och coronasäkra sina anläggningar och pass. Men i de lokala allmänna råden avråds invånarna från att besöka gym då de har visat sig vara smittbärande.

– Det finns risk för smittspridning på gym. Det finns flera sådana fall i Sverige som jag har fått beskrivet för mig av mina smittskyddsläkarkollegor, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Lisa Labbé Sandelin menar att man får tänka kring träningen som man tänker kring allt annat i dag när vi har de lokala allmänna råden att förhålla oss till. Råden som påverkar gymmen är bland annat att vi bara ska umgås med de vi bor med samt inte samlas i grupp och trängas, vare sig inomhus eller utomhus.

– Man får tänka ”är det här något jag kan genomföra coronasäkert och samtidigt följa råden, och är det här något jag verkligen måste göra?”. Utifrån det får man förhålla sig, säger hon.

Åttapersonersregeln

I dagsläget gäller inte regeln om att man bara samlas åtta personer för gym, då det inte räknas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Enligt Lisa Labbé Sandelin har man i förra veckan försökt att bena ut vilka vad som ska omfattas och inte av denna regel.

– Förhoppningsvis får vi bättre besked i veckan om detta, säger hon.

Träning för barn

I de lokala allmänna råden avråds befolkningen från att gå på gym men också att delta i exempelvis matcher och idrottsträningar. Men detta gäller inte för barn som är födda år 2005 eller senare.

Varför anser man att barn som är födda 2005 eller senare kan fortsätta träna men inte de som är äldre?

– Det är viktigt för barn att fortsätta med sin fysiska aktivitet och man bedömer att barnen inte är motorn i smittspridningen. När man närmar sig gymnasieåldern ökar risken för smittan, då är man mer som en ung vuxen och därför har man satt en gräns vid 2005, säger Lisa Labbé Sandelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer