Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Endast fem personer har jobbat med smittspårning i vecka”, berättar verksamhetschefen Yvonne Hellsten Foto: Adam Ihse / TT

Därför korkar smittspårningen i Kronoberg igen – nästan ingen personal

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 i Region Kronoberg ökar igen. Men antalet smittspårare i tjänst är få. I veckan har bara fem personer varit i tjänst, något som gjort det omöjligt att hålla de utlovade tiderna.

Region Kronoberg gick under onsdagen ut med att det just nu kan ta längre tid än tre dagar innan en smittspårare på regionen kontaktar en person som testats positivt för covid. Just nu kan det dröja upp till två veckor innan regionen hör av sig.

– Det är ett väldigt ansträngt läge. Denna veckan har det varit otroligt tufft, säger Yvonne Hellsten som är verksamhetschef på samordningsenheten där smittspårningen finns.

Det är ont om personal som kan jobba med smittspårningen. Och trots en ökande smittspridning i länet har endast fem smittspårare varit i tjänst under veckan som gått.

Fler på måndag

Nästa vecka utlovas dock ändring.

– Hela regionen har steppat upp idag och gjort en kraftsamling. På måndag kommer det att vara helt annorlunda. Då kommer det att vara fler än 20 smittspårare i tjänst, säger Yvonne Hellsten.

Är du nöjd med situationen, som den ser ut?

– Nej, det klart att jag inte är. Ingen är väl nöjd med covid-19, säger Yvonne Hellsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet