arkivbilder Foto: TT

Larm om påkörd varg – sms-varning skickades

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen skickade Länsstyrelsen i Kronobergs län ut ett varnings-sms till djurägare i Tingsryds kommun sedan en varg ska ha blivit påkörd.

Det är inte till hundra procent bekräftat att det är en varg som blivit påkörd, men länsstyrelsen valde att ändå skickar ut ett sms.

– Vi gör det alltid när någon av våra rovdjurskvalitetssäkrare har konstaterat att ett tamdjur har blivit rivet av varg eller lo. Vi gör det också när vi har en kvalitetssäkrad observation av varg. I det här fallet har det inte gått att kvalitetssäkrare eftersom det var en bilolycka, men vi valde att göra det ändå, säger Elisabet Ardö.

Enkel åtgärd

170 personer fick under fredagen ett sms och de flesta av dem är djurägare som bor i närheten av olycksplatsen. Olyckan inträffade på väg 682 i närheten av Urshult under torsdagen. En personbil körde på ett djur och föraren beskriver det som vargliknande, stort och vitt.

– En jägare skickas ut till platsen och enligt spår och tecken på plats så skulle det kunna vara en varg. Man har sökt i området, men inte hittat något skadat djur, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisens ledningscentral Region Syd.

Länsstyrelsen har en tjänst som djurägare kan anmäla sig till för att få ett grupp-sms.

– De här är en väldigt enkel åtgärd som inte kostar mycket pengar och det ger djurägarna en chans att vara extra vaksamma när det kan finnas en varg i närheten, säger Elisabet Ardö. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.