Ingemar Thörnström vill behålla flygplatsen i Oskarshamn. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Snart avgörs om Oskarshamn får behålla sin flygplats

Publicerad

På måndag kommer kommunpolitikerna i Oskarshamn att ta beslut om flygplatsens framtid.

Det är några år sedan linjetrafiken till och från Oskarshamn lades ner, men flygplatsen har i alla fall funnits kvar och använts av affärsflyg och privatflyg, flygklubben och modellflygarna.

Men vid årsskiftet kan det vara färdigflugit till och från Oskarshamn.

– Jag är ju rädd för att om det blir en avveckling så kommer det förmodligen aldrig att bli någon flygplats mer, säger Ingemar Thörnström.

”Svåra konsekvenser för besöksnäringen”

Han är flygare sedan 50 år tillbaka, lika länge som flygplatsen och flygklubben i Oskarshamn har funnits. Ingemar Thörnström vill att flygplatsen ska vara kvar. Och allra helst utvecklas.

– Jag tycker att det får svåra konsekvenser för besöksnäringen för regionen här eftersom vi har så dålig infrastruktur.

För Ingemar Thörnström var det en stor sorg att se det allra sista linjeplanet lämna Oskarshamn och flyga mot Arlanda.

– Det var ju något jag aldrig trodde skulle hända, säger han.

Men i och med det så försvann annat från flygplatsen.

– Bland annat så försvann ju ambulansflyget.

Ingemar Thörnström får tårar i ögonen när han pratar om det. Det pågår en namninsamling till stöd för att flygplatsen ska vara kvar. Och den politiska oppositionen i Oskarshamns kommun vill inte se flygplatsen nerlagd.

Kommunen vill spara pengar

Men genom att stänga flygplatsen helt och hållet hoppas Oskarshamns kommun kunna spara mellan tre och fyra miljoner kronor om året.

– I grunden så är det ju en ekonomisk fråga. Sedan så är det ju på det sättet att flygplatsen ju har saknat operatörer och det finns ju inga sådana intressenter. De två sakerna tillsammans är grunden till att vi föreslagit en nerläggning av flygplatsen, säger Peter Wretlund (S), kommunalråd i Oskarshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer