Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Snart blir det enklare att söka bostad i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun kommer vid årsskiftet att genomföra en rad förändringar i sitt bostadskösystem. En av förändringarna går ut på att sökande ska kunna tacka ja till en bostad utan att deras köpoäng nollställs.

– Vi har märkt att många inte vill tacka ja till en bostad för att de då blir av med alla köpoäng och det tar tid innan de kan söka ett nytt boende, säger Monica Skagne, kommunchef och vd, VKAB i ett pressmeddelande.

I framtiden kommer den som som accepterar ett erbjudande om bostad endast bli av med samma antal köpoäng som sökanden med näst flest poäng. Regeln gäller de som står i kö till en familjebostad.

– På detta sätt får vi bättre ruljans i bostadskön och fler kan tacka ja till boende, säger Monica Skagne.

Förändringen är en av flera åtgärder som syftar till att underlätta bostadssökandet i Växjö. En annan åtgärd är att personer som stått mer än fem år i studentbostadskön utan att ha tackat ja till en visning blir avregistrerade. Endast cirka 5000 av de 50 000 som står i kön är idag aktiva bostadssökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.