Snart bostäder på Fredriksskans

Uppdaterad
Publicerad

Avspark för bostadsbyggandet på Fredriksskans. Markanvisningstävlingen har börjat.

Från och med idag är det fritt fram för byggföretagen att kämpa om byggandet av fem kvarter och sammanlagt mellan 200 och 300 lägenheter.

– Vi går ut till marknaden och säger ”Här finns möjlighet att bygga. Kom in med förslag till hur det skulle kunna gestalta sig”, säger Mattias Adolfson (S), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.

– Om allt går enligt planerna kan produktionen komma igång i början av 2018 och inflyttning kan ske 2019. Vi vill att hela området ska vara klart samtidigt, så att tiden när hela området är en byggarbetsplats blir så kort som möjligt.

Arenan står kvar

Så sent som för fem år sedan var det storstilade planer på att bygga universitet och bostäder på området. ”Det här kommer att bli en helt ny stadsdel”, sa kommunalrådet Johan Persson (S) beslåtet. Och universitets rektor Stephen Wang var lika nöjd.

Men tiden gick och planerna ändrades. Nu byggs universitetet helt och hållet i hamnen, pålningen är redan igång. Och Fredriksskans går en ny framtid till mötes. Nu som bostadsområde – men den anrika fotbollsarenan, där många allsvenska matcher har spelats kommer att stå kvar.

– Vi har tagit till oss av synpunkterna, och är angelägna om att det nya bostadsområdet ska bli en grön lunga i Kalmar med många tillfällen till sport och idrott, förklarar Mattias Adolfson, och visar med en svepande gest var husen kommer att placeras. Själva strandområdet kommer att rustas upp med bryggor och strandpromenader.

Först sanering

Men innan någonting byggs över huvudtaget måste det göras en marksanering på platsen.

– Det är gamla utfyllnadsmassor som vi står på just nu, och de måste tas om hand i enlighet med de miljökrav som ställs idag.

I slutet av september är markanvisningsmatchen över. Då ska förslagen vara inlämnade och kommunen väljer vem eller vilka som ska få bygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.