Den 31 oktober avslutas samarbetet mellan Region Kronoberg och de externa vaccinatörerna. Foto: TT

Snart flyttas dos 1 från externa vaccinationsplatserna i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg har nu tagit beslut om att avveckla samarbetet med de externa vaccinatörerna som skött massvaccineringen i länet. Den 31 oktober ges den sista förstadosen på extern vaccinationsplats, sedan tar vårdcentralerna över.

– Vi jobbar på tillsammans med våra externa aktörer för att höja vaccintäckningen så mycket som möjligt innan de lämnar sitt uppdrag. Men arbetet tar inte slut där – vi kommer fortsatt att erbjuda vaccin på vårdcentraler och göra insatser där det behövs, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Stannar kvar för dos 2

Vaccinationsplatserna kommer dock finnas kvar i fyra veckor efter avslutat samarbete, men då handlar det om att beta av de andradoser som är inplanerade. Platserna för de externa vaccinatörerna kan också komma att ändras de fyra sista veckorna, då lokalerna ska användas till annat nu när restriktionerna försvinner.

En plats som är osäker är tipshallen i Växjö, som varit den största vaccinationsplatsen under fas 4.

– Det pågår diskussioner med Växjö kommun, de vill ju använda lokalen till annat efter den 29 september, säger Lena Andersson Nazzal.

Fortsatt lågt intresse

82 procent av den vuxna befolkningen har nu fått minst en dos vaccin mot covid-19, 72,6 procent har fått två doser. Av länets 16-17-åringar har 55,2 procent fått dos 1. I nuläget är det 28 700 kronobergare över 18 år som ännu inte vaccinerat sig.

Intresset för dos 1 är fortsatt lågt i Kronoberg, och de flesta doserna ges nu mobilt och med drop in, till exempel på gymnasieskolor, Linnéuniversitetet, SFI och andra orter/platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet