Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Clas Hjertqvist, verksamhetschef för akutklinikerna i Ljungby och Växjö. Här utanför coronatälten i Växjö som snart tas bort. Foto: SVT

Snart rivs coronatälten utanför sjukhusen

Publicerad

Coronatälten som placerats utanför akutmottagningarna i Växjö och Ljungby lasarett ska snart börja monteras ner. När kylan kommer är det inte längre hållbart att jobba ute i tält, menar verksamhetschefen för akutklinikerna i Kronoberg Clas Hjertqvist.

Tälten utanför sjukhusens akutmottagningar har fungerat som en sluss för besökarna. Alla patienter som sökt akut vård har mött en sjuksköterska som ställt frågor om eventuella coronasymptom.

Om patienten varit fri från coronasymptom har de fått gå in på akutmottagningen, men om det funnits symptom har personen fått ta en annan ingång. Men nu ska snart coronatälten tas bort.

– Det börjar bli kallt utomhus och vi kan inte jobba utomhus längre, säger Clas Hjertqvist verksamhetschef för akutklinikerna i Växjö och Ljungby.

”Stökigt kvällar och nätter”

Ur arbetsmiljöperspektiv har det inte alltid varit oproblematiskt att jobba i tält.

– Det var regnigt och blött ibland. Vi har också haft en del stök här ute, framför allt på kvällar och nätter. Vi har haft väktare för att få det att fungera. Alla i kön är kanske inte alltid överens om vem som behöver hjälp först, men det kommer bli bättre med den nya lösningen, säger Clas Hjertqvist.

Coronatält i Kalmar län ska monteras ner

– I Kalmar och Västervik finns coronatält kvar än i dag, men vår ambition är att plocka bort dem. Men vi måste hitta ett bra och säkert flöde innan vi tar bort dem. Det handlar om att separera patienter med luftvägssymptom från dem som är friska, säger Johan Rosenqvist som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar.

I Växjö och Ljungby kommer tälten börja rivas så fort bygglov är beviljat, verksamhetschefen räknar med att det är klart inom några veckor.

I videon ovan berättar Clas Hjertqvist hur patienter fortsättningsvis ska tas emot på akutmottagningen i Kronobergs län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet