Följ med ner under ytan för att titta på Kalmars nya snorkelled. Foto: SVT

Ny snorkelled öppnad vid badplatsen Flundran i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan badgäster i Kalmar upptäcka Östersjön på ett nytt sätt i Kalmar. Fyra bojar har placerats ut vid badplatsen Flundran i Kalmar för att guida besökarna till den nya snorkelleden.

Varje boj är kopplad till en skylt på botten där man kan läsa om området den är placerad i.

Bojar snitslar ut leden på ytan och informationsskyltar guidar besökaren under ytan. Foto: SVT

Snorkelleden är ett samarbete mellan Länsstyrelsen och Kalmar kommun. Leden är öppen alla dagar och helt kostnadsfri.

– Meningen är att man ska kunna upptäcka olika naturtyper och habitat på lite grundare vatten i Östersjön, säger Magnus Danbollt, marinbiolog på Länsstyrelsen i Kalmar.

Magnus Danbolt marinbiolog Länsstyrelsen Kalmar Foto: Magnus Danbolt marinbiolog Länsstyrelsen Kalmar

Småfisk och tångskogar

Vad kan man se på botten här?

– Skogar av blåstång, sandbankar, stora och små fiskar. På sandbottenmiljöerna kan man se gädda och skrubbskädda. och kantnålar.

Har du provat leden själv?

– Ja, det har jag, utmaningen var att komma ner till den djupaste skylten längst ut som ligger på tre meters djup. Sikten var kanske inte ”karibisk” men bra för att vara Östersjön, säger Magnus Danbolt.

Förutom skrubbskädda och gäddor kan man även skåda till exempel abborre, smörbult, spigg, ål, kantnålar och blågula räkor vid badplatsen Flundran på Stensö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.