Pelle Lax och Rolf Hjertkvist har svårt att ta sig fram

Ilska över dålig plogning

Uppdaterad
Publicerad

Få väderfenomen engagerar så mycket som snö. Många blir glada och plockar fram skidorna men ännu fler blir arga och besvikna över att deras vägar, trottoarer och cykelbanor blockeras och inte snöröjs tillräckligt fort.

Vännerna Pelle Lax och Rolf Hjertkvist trotsar halkan och snövallarna när de är ute och promenerar i centrala Jönköping.

– Hade jag inte haft hjälp av Rolf så hade det varit svårt för mig att komma fram med rollatorn, säger Pelle efter att de två med förenade krafter klivit över snövallen mellan gatan och trottoaren.

– Vi röjer först där det gör störst nytta men i slutändan handlar det om politiska prioriteringar, säger Mattias Johansson, snöröjningsansvarig i Jönköpings kommun.

Trafikerade gator prioriteras

Högst upp i prioritet ligger kommunens bussgator som ska plogas, saltas och eller sandas inom fyra timmar. Därefter kommer prioriterade gång och cykelvägar som redan vid 3 centimeters snödjup ska vara röjda och halkbekämpade inom åtta timmar.

– För att vara andra dagen av snöfallet så är det bättre plogat än vad det kunde ha varit, det går att cykla på, säger Karl Olanders.

Någon som inte håller med är brevbäraren Lars Munther som kämpar sig fram med postcykeln.

– Jag tycker de skulle ta trottoarerna först egentligen, bilarna har ju fyra hjul så de klarar sig på ett annat sätt, säger han.

Längst ner på prioriteringslistan finns bostadsgator där snöröjning sätts in inom 24 timmar men först vid 10 centimeters snödjup och där det kan dröja upp till tre ordinarie arbetsdagar innan halkbekämpningen sätts in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöröjning

Mer i ämnet