Anna Arvidsson och Lars Apelmo är två av de personer som bidragit till att Sorin Bonculesco lättare kan försörja sig och sin familj i dag. Foto: Karin Ahlgren

Anna och Lars blev Sorins väg in i samhället

Publicerad

För att ta sig från tiggeri till arbete krävs mer än en idé. Det behövs nästan alltid hjälp från människor med kontakter, enligt Fredrik Bergman. För Sorin Boncuescu, som tillverkar korgar, blev Lars Apelmo och Anna Arvidsson hjälpen han behövde.

Vägen från tiggeri till att bli en näringsidkare handlar inte bara om en egen idé eller produkt. Enligt Fredrik Bergman, som i en nyutkommen bok följt EU-migranters väg från tiggeri till arbete, handlar det också om att äga en stor social begåvning.

– När jag rest runt i landet har jag sett att det handlar om människor som redan när de sitter och tigger har lyckats bli kompis med människor som sedan blir viktiga i det fortsatta livet, säger Fredrik Bergman.

Han säger att det handlar om människor som delat ut visitkort och lappar om att de åtar sig städjobb, eller målerijobb.

– Och att de dessutom lyckas få sådana jobb, säger han.

Men det räcker ändå inte, enligt Fredrik Bergman.

– För att man ska lyckas så krävs det nästan alltid svenska möjliggörare, människor som har kontakter och är etablerade i samhället och som hjälper till.

”Såg att han kan sitt hantverk”

I Sorin Boncuescus fall, handlar det bland annat om Lars Apelmo, som är konstnär och lärare på Ölands folkhögskola. Han såg Sorin Boncuescu, och de korgar han tillverkat, utanför en affär i Skogsby på Öland.

– Jag såg på korgarna att han kan sitt hantverk och började prata med honom, säger Lars Apelmo.

Det samtalet resulterade i en fördjupad kontakt, och en workshop för slöjdlärare på Capellagården, där de fick lära sig att tillverka korgar. Efter det bjöds Sorin in till en temavecka på designutbildningen där det också handlade om att fläta korgar.

– Jag tycker att det här är väldigt roligt. Ikea åker väldigt långt bort, till exempelvis Asien, för att hitta naturmaterial och tekniker för att skapa nya produkter, och så finns det redan här, säger Lars Apelmo.

”Man ska hjälpa sina medmänniskor”

Anna Arvidsson är jurist och aktiv inom kyrkan. Hon är en annan person som underlättat för Sorin Boncuescu. Och lärde känna honom i samband med att hon upplät mark där han fick bo. Anna Arvidsson har dessutom hjälpt till med att ordna säsongsjobb som kyrkvaktmästare åt honom.

– Jag har engagerat mig i detta som en följd av mitt kyrkliga engagemang. Man ska ju hjälpa sina medmänniskor, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer