• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Socialchefen: ”Ärendet har fallit mellan stolarna”

När familjen flyttade till Lessebo under juni 2015 framkom det uppgifter om att pappan i familjen ska ha misshandlat både barnen och mamman under flera års tid. Trots polisanmälningar det blev ärendet liggandes hos socialförvaltnignen i två år utan åtgärder.

– På något sätt har det här ärendet hamnat mellan stolarna. När familjen flyttade till Lessebo under 2015 var kommunen hårt ansträngd av den stora flyktningströmmen. Vi hade inte tillräckligt många socialsekreterare då, men jag vill understryka att det egentligen inte ska spela någon roll. Vi tar varje enskilt fall på största allvar, säger Fernando Germond Corrêa som är socialchef i Lessebo kommun.

Utredning väntar

Nu har även Lessebo kommun gjort en IVO-anmälan mot sig själva gällande hanteringen av ärendet med familjen. Enligt socialtjänstlagen ska ett ärende som inte har hanterats på fyra månader anmälas till socialnämnden.

I fallet med familjen i Lessebo så gjordes inget av detta trots att det gjorts polisanmälningar om att barnen bevittnat våld i familjen. Istället passerade två år utan att några resurser sattes in från kommunens sida.

– Nu får vi se vad utredningen visar varför det har blivit så här, vi ser allvarligt på när enskilda människor far illa som i det här fallet. Speciellt när det är barn inblandade, säger Fernando Germond Corrêa.

Har fått hjälp

Enligt socialförvaltningen har kommunen nu satt in åtgärder för familjen.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall, men vi har vidtagit åtgärder som är ändamålsenliga, säger Fernando Germond Corrêa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer