Socialdemokraterna i Växjö vill ha vissa fyrverkerifria zoner. Foto: SVT

Socialdemokraterna i Växjö vill ha fyrverkerifria zoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter tiggeriförbudet i Vellinge i Skåne, där högsta förvaltningsdomstolen låtit kommunen avgöra vad de anser vara bäst för just sin kommun, så vill nu Socialdemokraterna i Växjö på samma premiss prova att förbjuda fyrverkerier på vissa platser inom kommunen.

– Vi har lämnat in en motion där vi föreslår att kommunen igen ska försöka införa ett lokalt förbud för fyrverkerier. Vi har gjort det tidigare i Växjö kommun, men då överklagade en privatperson och fick rätt av förvaltningsdomstolen, säger Malin Lauber, kommunalråd för Socialdemokraterna i Växjö.

– Men vi anser nu med domen som kom i Vellinge gällande passiv insamling av pengar, där förvaltningsdomstolen menade att kommunen var den som var bäst på att avgöra vad som var störande och inte störande, att det öppnar upp även för oss.

Men det är inte tal om att förbjuda fyrverkerier helt, utan bara på vissa platser inom kommunen. Vilka platser är ännu inte bestämt.

– Vi tror att det är betydligt mer folk som blir störda av fyrverkerier än folk som blir störda av två personer som räcker ut handen och ber om hjälp, säger Malin Lauber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.