Jessica Storm är jurist på Socialstyrelsen

Socialstyrelsen försvarar regeländringen

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen håller med om att det kan finnas en underrapportering av vårdskador, men säger samtidigt att de gamla anmälningsreglerna inte fungerade.

Det är inte Socialstyrelsen som beslutar vad vårdgivarna ska utreda och anmäla utan det framgår av patientsäkerhetslagen. Eftersom det enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen inte fanns någon möjlighet att ha kvar bestämmelsen som sade att alla självmord måste lex Maria-anmälas, så ändrades reglerna.

Svåra bedömningar

Som reglerna ser ut idag så ska en anmälan göras till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, när en händelse i vården har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, som till exempel om en patient avlider till följd av fel i vården.

Socialstyrelsen säger att det många gånger är svårt att avgöra om vården borde ha gjort en anmälan.

– Jag kan inte uttala mig hurvida vårdgivarna gör rätta eller felaktiga bedömningar. Men både Socialstyrelsen och IVO har ju bedömt att det kan finnas en underrapportering vad det gäller vårdskador, säger Jessica Storm, jurist på Socialstyrelsen.

Gamla reglerna inget alternativ

Men det gamla sättet, när alla självmord anmäldes och utreddes av IVO, var inte rätt väg att gå, säger Jessica Storm. Hon menar att då lades alla resurser på att utreda även de fall där vården inte gjort fel. Istället för att utreda och göra förbättringar där det konstaterats fel.

Socialstyrelsens fokus är att vårdgivaren ska förebygga vårdskador och genom sina föreskrifter vill socialstyrelsen förstärka patientsäkerhetsarbetet. 

– Det vi framförallt kan göra är att jobba med att bidra med att förstärka kunskapen kring de olika momenten som ingår när man ska utreda händelser och vilka faktorer som kan ligga bakom och öka kunskapen på det sättet, säger Jessica Storm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.