Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Södra hjälper skogsägare att stämma staten

Publicerad

Skogsägareföreningen Södra hjälper två markägare utanför Åseda med att stämma staten. Anledningen är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras fastighet utan kompensation.

knärot

I höstas hindrade den statliga myndigheten Skogsstyrelsen en planerad avverkning på en skogsfastighet på grund av att man hittat orkidén knärot i området. Avverkningsförbudet, som omfattar runt två hektar, innebär att markägarna går miste om virkesintäkter.

– Om marken i praktiken görs obrukbar är det utifrån det egendomsskydd som grundlagen och Europakonventionen stadgar självklart att ägarna bör ersättas, säger Tomas Rahm, miljöchef Södra Skog.

Goda chanser till ersättning

I den ansökan om stämning som lämnats in likställs situationen med att det skulle ha inträttats ett naturreservat. Området och skogsbeståndet på det har värderats av en skogsmäklare och bedömningen är att värdet är 539 000 kronor. Det är den summan som markägaren nu vill ha i ersättning av staten.

– Förbudet som de här markägarna fått gäller tills de eventuellt säljer marken. Då blir det upp till den nya ägaren att pröva saken på nytt.

Tomas Rahm tror att det finns goda chanser till att markägarna ska få ut ersättning från staten.

– Ärendet rör alla skogsägare på ett eller annat sätt. Jag tror att det blir någon form av ersättning. Sedan återstår det att se om det blir den summan som vi yrkat på eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppvidinge

Mer i ämnet